Regele Adolf Fredrik (tatăl lui Gustav lll) lua cina acasă, la palatul din Stockholm. De data aceasta singur: regina era mahmură după balul din seara precedentă, de pe domeniul Ulriksdal.

Ce a mâncat Adolf Fredrik la cina din ziua de marți, 12 februarie: câțiva heringi afumați, un borcănel de caviar rusesc, un homar destul de mare, varză acră, carne, napi sălbatici.

Pentru desert, bucătarul-șef pregătise preferata regelui: o chiflă de ”lăsata secului” – dichisită cu marțipan, frișcă, scorțișoară -, foarte asemănătoare cu ceea ce azi numim semla. Adolf Fredrik nu a mâncat doar una.

Se spune că ar fi mâncat cam zece-douăsprezece. I s-a făcut foarte rău, a fost așezat pe un fotoliu în cabinetul reginei, au venit ajutoare… 45 de minute mai târziu, regele a murit în chinuri.

Un episod tragicomic din istoria Suediei.

/www.facebook.com/sectiasuedeza

Lasă un răspuns