Chiar și Donald Trump a sfârșit prin a purta mască și purtarea ei se generalizează în lume: totuși, autoritățile din țările nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda), ca și cei peste 25 de milioane de locuitori, continuă deocamdată să nu poarte mască pentru a combate pandemia de Covid-19.

Pe străzile din Stockholm, din Copenhaga, din Oslo sau din Helsinki sau chiar în supermarketuri, birouri, autobuze și metrou, e greu să găsești persoane care poartă mască, acestea limitându-se la o minoritate infimă, adesea turiști, transmite Le Soir.

În Danemarca, autoritatea sanitară a recomandat timid masca la începutul lunii iulie după un aviz al OMS. Dar în cazuri foarte limitate, în special când mergi să te testezi la spital sau în mijloacele de transport la revenirea dintr-o zonă de risc.

“La ora actuală, masca nu are sens”, și-a menținut părerea marți directorul Sundhedsstyrelsen /autoritatea sanitară daneză n. trad./, Soren Brostrom. “Dar pe termen mai lung poate fi util în mijloacele de transport sau în altă parte? Trebuie să evaluăm acest lucru, desigur”, a spus el la televiziunea daneză DR.

Aceeași linie în Norvegia sau în Finlanda: nu e o opoziție de principiu, se dau asigurări. “În prezent, suntem într-o situație foarte norocoasă (…). Dar este ceva ce va trebui să luăm în calcul într-un viitor apropiat dacă crește răspândirea”, a declarat pentru AFP Are Stuwitz Berg, medic la autoritatea sanitară norvegiană FHI.

mai mult la  /www.capital.ro/

11 COMENTARII

 1. Prostia nu are leac. Ia-te la tranta cu acceleratul – sa vezi “care e mai tare”… Exista boala? Exista! Si atunci cum crezi ca “esti mai tare”? Daca esti prost, crezi!.

 2. Exceleaza cumva tariile nordice in stiinta medicala cumva si nu stim noi sa isi dea ei cu parerea? Au facut ei vaccinuri sau au incercat?

  • nu stiu de celelalte tari nordice, dar in Finlanda vaccinul va fi in curand gata pentru populatie… de altfel, Finlanda pregateste si standuri in aeroporturi pt teste covid…

 3. Cei din țările nordice au creier și îl si folosesc in comparație cu cei spălați pe creier care executa niște ordine fără a se întreba …care este rațiunea logica?
  Discernământul este o mare virtute !!!

  • permiteti-mi sa fac o gluma cu privire la distantarea sociala in Finlanda…astfel, intr-o statie de autobuz, doi finlandezi stateau la departare unul de altul… la un moment dat zice unul: „ai auzit ca dupa noile directive, trebuie sa stam la 2 metri unul de altul???” , „da”, zice celalalt… e o tampenie… nu inteleg de ce trebuie sa stam asa inghesuiti…”

 4. Mda. Danemarca si Norvegia tin inchise granitele pentru Suedia, si statisticile explica de ce, Suedia e printre primele tari din lume la nr mortilor la 1 milion de locuitori. In Danemarca se testeaza, s-a lucrat de-acasa unde s-a putut, iar Norvegia sta cel mai bine si la nrcde cazuri si la morti. Nu se compara cu restul tarilor prea mult. In plus, cand citesc stiri romanesti, cred ce citesc in procent de o singura cifra, mai ales in ceea ce priveste corona. Nici in America nu au purtat masti si uite unde sunt.

 5. Sistemul medical de acolo isi permite anumite riscuri,pe cand la noi se insista pe preventie findca sistemul nostru intra in colaps daca nr pacientilor creste.Lozinca e Raportam cat de multi tratam cat de putini…E o afacere si asta

 6. In Copenhaga SE poarta masca in mijloacele de transport in comun, eu port masca pe tren/metrou si bus. Nu va Mai lasati manipulati de slugile mafiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.