O cercetare privind factorii care au determinat succesul cel puţin până acum al Danemarcei în lupta împotriva pandemiei arată că încrederea reciprocă a cetăţenilor şi autorităţilor responsabile a avut cea mai mare pondere în gestionarea relativ lină a crizei sanitare, relatează Washington Post.
Cercetătorii danezi au realizat un studiu comportamental de amploare privind pandemia de COVID-19 pe 400.000 de cetăţeni din Danemarca şi alte ţări. Pe 10 septembrie, Danemarca, cu o populaţie de 5,8 milioane de oameni, a renunţat la toate restricţiile anti-pandemie după ce a decis că boala COVID-19 nu mai este o „ameninţare critică” la adresa cetăţenilor. Ţara are o rată ridicată a vaccinării – 86% din cetăţenii eligibili pentru imunizare începând cu vârsta de 12 ani au primit cel puţin o doză a unui vaccin, în timp ce 95% din populaţia de peste 50 de ani este vaccinată cu schemă completă.
Bilanţul deceselor a fost de doar 450 de oameni la un milion de cetăţeni, spre deosebire de 1.982 la un milion în SUA. Studiul asociat Proiectului Hope pe 400.000 de oameni din Danemarca, Suedia, Germania, Franţa, Italia, Ungaria, Marea Britanie şi SUA a arătat că un factor decisiv în succesul Danemarcei s-a datorat unui nivel înalt de încredere în autorităţile sanitare, ceea ce a avut drept rezultat o rată ridicată a vaccinării şi implementarea eficientă a unor politici-cheie precum testările în masă şi paşapoartele COVID-19.
Citeste mai mult: adev.ro/r03qx2